Go to Top

Едуард Димитров за SEO Оптимизацията през 2014, SEO услугите и българския пазар

Едуар Димитров

Здравей Едуард! Благодаря ти, че се съгласи да гостуваш в блога ни! Би ли се представил на нашите читатели?

– Здравейте! Казвам се Едуард Димитров и съм един от практиците в SEO бизнеса в България. Не водя семинари и уроци и не си правя активно ПР както повечето други колеги, а просто работя здраво. Управител съм на 3D Уеб Дизайн ЕООД, фирма с офис в град София. Фирмата, която управлявам упражнява най-различни дейности, но аз работя само и единствено едно нещо през последните пет-шест години: оптимизирам сайтове на клиенти ( и когато ми остане време и някой мой 🙂 ). Тъй като имам късмета да ръководя фирма, която има доста поръчки за подобни услуги, успях да натрупам много опит при сложни поръчки, изискващи линк билдинг кампании в огромни размери. Напоследък работим с много фирми – български колеги като подизпълнители заради уникалността на две от услугите ни, които просто не се предлагат от никой друг в България. На няколко пъти сме правили и сложни къстъм инструменти за големи международни SEO агенции от най-различни краища на света, като и в момента продаваме през сайта ни „съкратени“ версии на някои от тези инструменти публично.

Какви според теб са предимствата и недостатъците на SEO оптимизацията пред другите инструменти за реклама и маркетинг?

– SEO оптимизацията има едно основно предимство: Ниски разходи в дългосрочен план и чудесна възвръщаемост на средствата (ROI), като е важно да се знае, че съотношението разходи/ползи може силно да варира спрямо това кой е извършил оптимизацията (колко добре е направена тя, колко дълготрайна е, колко безопасно е работено и накрая най-важното – на каква цена е извършено). При SEO едно и също нещо може да се постигне поне по няколко различни начина. Въпросът е да се избере най-ефективния за конкретния случай.
– Другите инструменти за реклама и маркетинг е много условно казано – те могат да бъдат най-различни. Но мога да изтъкна най-ползваната от тях, платената реклама. Предимство: почти моментален ефект, топ тактика за краткосрочни кампании. Недостатък: висока цена в дългосрочен план – поне пет до десет пъти по-лошо съотношение на ROI спрямо SEO оптимизацията и то ако оптимизацията е извършена от условно казано средната по качества SEO фирма.

Какви са основните качества, които трябва да притежава добрия SEO специалист?

– Необходимо е да има огромен опит и да е добросъвестен, по-надолу ще обясня и едното, и другото.
– До преди година и половина до две, на пазара можеше лесно да пробие SEO специалист с добри познания, който е поназубрил по малко от тук-там в интернет (за няколко месеца до година), но има малко опит. Но след всеки следващ ъпдейт на алгоритъма на Google, вече се изисква все повече и повече опит. И бързо изгрелите няколко човека, бързо залязоха. Имам предвид като печалба и брой клиенти, не че някои от тях вече не са класирани в Google 🙂 Просто при тях дойдоха клиенти, те ги класираха, но след това сайтовете на клиентите бързо паднаха, повечето от тези сайтове – невъзвратимо. Така по-голямата част от сериозните клиенти разбраха, че фирмите, които могат да предложат качествена оптимизация в България са не повече от 8-10.
– SEO специалистът трябва да има съвест, защото е много лесно да излъжеш клиент, който нищо не разбира и да му вземеш парите. Но рано или късно всичко се разбира, а лошото име на SEO специалист може да бъде краят на кариерата му като такъв. Дори да е един от най-добрите. И аз лично имам поне десетина клиента, които са избягали от други колеги точно заради такива отношения. Клиентът, който се чувства излъган, може да ти направи това зло, което ти не си успял сам да си направиш. 🙂 Затова бъдете искрени с клиентите, бъдете най-добрите в това което правите и рано или късно това ще ви се отплати.

Фирма или freelancer – предимства и недостатъци?

– Разбира се, че фирма. При SEO оптимизацията фрийленсърите могат да ви свършат работа само за по-малка поръчка, изискваща не особено високи умения. И внимавайте много с тях и офертите във форумите от рода на „ще ви набавя толкова и толкова линка за Х лева“ или „ще регистрирам сайта ви за Х лева в У директории“. Отдавна, от над една година, повече линкове към сайта ви не означават задължително по-високо класиране за сайта! Затова и при над 80% от подобните „евтини поръчки“ извършени от анонимни фрийленсъри се наблюдава обратния ефект – линковете към сайта ви, фрийленсъра ви ги набавя, но след неговата „услуга“, сайта ви започва да се класира в Google по-лошо.

Как да разпознаем качествените SEO услуги?

– По ниската цена и дълготраен ефект. Много хора могат да ви класират за някаква думичка в Google с висок бюджет (ако им платите много пари). Малко хора могат да го направят на добра цена и дълготрайно.

Каква е била най-ниската оферта, която си изготвил за комплексна SEO оптимизация през последните шест месеца?

– 507 лева. Това е цената на комплексната ни услуга за линк билдинг за средноконкурентна българска ниша (без включена вътрешна оптимизация). Не съм го направил един път, само за последните шест месеца са над тридесет подобни поръчки 🙂

Кога (при какви обстоятелства) би сложил nofollow на линк, който поставяш към твоя сайт?

– Никога не бих постнал такъв линк. Има достатъчно на брой сайтове, които слагат този параметър по подразбиране на всичките си изходящи линкове. Ако пък искам да имам линк на „лош сайт“, то по-добре изобщо да нямам линк там или да сложа само текст, без линк.

Може ли да споделиш твоите топ 5 фактора за по-добра вътрешна оптимизация (On-page SEO) на един сайт?

– Разбира се, ето ги: Добър домейн с правилното име, добър хостинг, правилно написани заглавия и описания (meta description), добре обмислена структура на сайта и правилно написани урл адреси и уникално съдържание, написано от експерт в съответната тема (тематиката на сайта). Шестия ми и топ фактор за On-page SEO е линк билдингът. Той естествено няма нищо общо със Onpage SEO, но го изтъквам за да знаят читателите ви, че силата му е колкото на всички On-page SEO фактори взети заедно. Но преди да започнеш да правиш линк билдинг, трябва да имаш качественото съдържание въведено в сайта.

Знаем, че силата ти е в създаване на съдържание или накратко казано копирайтинг. Ще споделиш ли някоя твоя тайна за създаването на по-добри текстове?

– Последната SEO конференция бе първото събитие, на което лектор се опитваше да ни обясни как да пишем по-добри текстове с цел SEO, но проблема бе, че това е човек, който пише прекалено добри текстове, които да продават, а не много текстове, които да се класират възможно най-високо в Google – две различни неща са. Тоест, лектора можеше отлично да ви научи как да пишете текстове за основния ви сайт, но това не ни помага когато искаме да го класираме високо – за целта ни трябват много текстове, постнати в много на брой различни сайтове (link building от едни или десет сайта няма да доведе до кой знае какво, дори за държава като България вече се работи с link building в 100, 300, 500 различни домейна). А за качествена такава лекция на българско събитие аз до момента не съм чувал. Всичко до момента, на всички платени и безплатни събития без изключение, бяха само общи приказки. Това се дължи на факта, че в България няма много хора, които да го умеят. Аз всекидневно поствам по поне 50-60 текста в различни български сайтове и от това, което виждам навсякъде не съм забелязал нито един копирайтер, който да прави нещата по правилния начин. Не искам да кажа, че в България няма хора които изобщо да не го умеят, но те го правят рядко, само за себе си и за основните си сайтове и ако го правят за клиенти това означава: бавно и скъпо.

Та на въпроса как да създаваме по-добри текстове, които да се класират по-добре в търсачките:
– Трябва да пишем качествено съдържание, да пишем много и всичките тези тонове текст да са интересни, полезни и уникални.
– За да го постигнем ни трябват: хитрост, мисъл, отлично владеене на конкретния език и добра математика. Колкото и невероятно да звучи, човек трябва освен да познава чудесно езика, на който пише и да е оригинален и хитър, а за капак на всичко и добър математик, когато планира една линк билдинг кампания от например три хиляди линка, които трябва да се публикуват в две хиляди различни домейна.
– С написването на уникални текстове за кампании в такива размери можете да се справите само ако можете да пишете спин формат с висока уникалност (инфо за формата http://goo.gl/1IzZaV), защото няма начин да пресеете уникалните текстове без специализиран SEO инструмент. А всички тези инструменти, работят само и единствено с този формат.
– Трябва да сте хитри и да се досетите какво да напишете в текстовете, което хем да е по темата, хем да е нещо за което малко е писано, тоест е ценно и не му е даден отговор. Така текстовете ви ще са по-оригинални за читателите, по-интересни и с по-висок шанс да бъдат споделени някъде.
– Отделно от това при много големите кампании са ви нужни познания за това какво точно да напишете в текста за да вдигнете уникалността му в пъти. За това има много тактики, които е трудно да се разкажат в под 5-10 страници текст и няма да мога да ви науча на тях тук. Но мога да спомена най-често ползваната тактика, която е най-обикновеното брандиране: простото споменаване на името на фирмата (или продукта, или домейна на сайта) един до два пъти в един текст от два реда може да вдигне нивото му на уникалност с до 50%. Въпросът е, че при статия от 400-500 думи не можеш да го направиш петдесет пъти. И там вече идва моментът на другите техники или по-точно на съвместяването на няколко от тях за средно големи кампании до ползването на всички тактики за най-мащабните.

Казвал си, че имаш доста чуждестранни клиенти. Какво те мотивира да продължаваш да работиш и за българския пазар, при положение, че на всички ни е известно, че тук този вид услуги са доста по-слабо заплатени?

– Аз самия като личност нямам много поръчки. Фирмата ми 3D Уеб Дизайн има такива поръчки. Както казах по-горе, ако бях фрийленсър, а не шеф на екип от шест човека, вероятно нямаше да имам и една десета от поръчките и клиентите с които сега работя, да не говорим и че един човек просто не може да изработи същите количества работа колкото цял екип. Това което правим за англоезичните клиенти може да се види на двете графики отдолу.

SEO cleaning London

SEO eng keyword campaign

 

 

– Другият фактор, който спомогна много за набирането на такава клиентска маса от англоезични клиенти е (невероятно, но факт) програмирането. Тоест, разработката на SEO инструменти и плъгини и други добавки за OnPage SEO на най-различни видове CMS-и ни докара много клиенти и за линк билдинг. Хората явно разсъждават, че фирма, която прави най-добрия SEO инструмент за дадена дейност и даден тип уеб сайт, си разбира от работата. А това доверие на клиента ти дава шансът да им предложиш много услуги и те ги поръчват и плащат веднага защото ти вярват. След изпълнението на услугите клиента вижда ефекта, разбира, че това е правилната фирма за този тип SEO услуги и кръга се затваря.
– SEO услугите са по-слабо заплатени в България, да. Затова и винаги е добре да се достигне до по-широк кръг от клиенти. Направете си англоезичен сайт, класирайте го в google.com за търсения на английски и тези клиенти ще дойдат при вас така както дойдоха и при нас. Българите живеещи в чужбина, които притежават англоезични сайтове също знаят каква е цената на качествените услуги и плащат много добре.

Съгласен съм със всичко, което казваш. И все пак, теб като управител на фирма какво те мотивира да продължаваш да работиш на по-слабо платения български пазар? Не е ли по-добре да вложиш същия този ресурс от хора, тулове, време и нерви в пъти по-скъпо платен проект, примерно за Англия или Америка?

– Не съм мотивиран да работя на български пазар, точно обратното – опитваме се да започнем да работим само за огромния чуждестранен пазар и да извършваме оптимизация само на англоезични сайтове. Но това не е толкова лесно когато си работил няколко години само с български сайтове. Затова и ресурсът ни се разпределя гъвкаво – когато имаме много високоплатени поръчки за SEO на англоезични сайтове, просто спираме да приемаме поръчки за български или предупреждаваме клиентите, че трябва да чакат много и им препоръчвам услугите на колеги, които нямат нашата заетост.

Има ли нещо друго, което би искал да споделиш с читателите ни?

– Желая на читателите ви и на вас самите от Уеб Дизайн Студио НЕТТРИО много успехи! Препоръчвам ви и винаги да търсите и други източници на трафик за сайтовете ви, различни от Google. Защото тази търсачка не прощава и най-малката слабост и не е добре да се разчита само на нея. Google са монополист, сменяват собствените си правила, както и когато пожелаят и никой не е абониран за първото място в тяхната търсачка. Затова перфектния вариант за всички професионалисти-колеги от нашата ниша като вас е да разширят пазара си, да намерят нови източници на доставяне на клиенти (освен Google), а също така и да работят с клиенти от цял свят – така ще има достатъчно пари и пазар за всички.

Ще се видим на SEO конференция 2014!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *