Go to Top

Пети пореден Пингвин размести класирането в Google!

Освобождаването на новия „Пингвин” бе потвърдено миналия петък. Алгоритъмът на Google, специално създаден за борба срещу спама, вся смут сред уебмастърите. Това го прави петия подред „Пингвин”, който видимо се намесва в досегашното класиране на Google. Последният ъпдейт използва леко подобрена версия на Penguin 2„, като самият Google го нарича “Penguin 2.1”.

В късния следобед на изминалия петък, ръководителят на антиспам екипа на Google, Мат Кътс, сподели статус в Twitter, който внесе лека паника сред SEO специалистите. Новата версия 2.1 на алгоритъма „Пингвин” е вече факт, като се предвижда тя да засегне около 1% от всички търсения! Дали имаме реални причини за притеснение, или това ще се окаже поредната преувеличена истерия?

Мат Кътс Penguin 5Всъщност връзката на Мат Кътс не казва нищо ново и не посочва категорични промени с новия алгоритъм. Текстът от адреса съдържа информация за това какво всъщност представлява „Пингвин”, но нищо по-конкретно относно новата актуализация. За повечето хора, изявлението е просто още едно потвърждение на това, което знаят относно ъпдейтите на Google.

За тези от Вас, които си и нямат на идея за какво става въпрос трябва да отбележим, че „Penguin” е цялостен алгоритъм за търсене на Google, който периодично издирва сайтове, счетени за спам, но поради някаква причина все още се класират добре в търсачката. По-специално, алгоритъмът търси сайтове, които евентуално са закупили платени линкове.

Спокойто бихме могли да сметнем въпросният 1% като значителна актуализация, въпреки че със сигурност това не е една от най-големите подобни промени на Google. Факт е обаче, че само за няколко дни, все повече и повече хора започнаха да отчитат спад при позиционирането на собствените им сайтове. Коментарите по форумите както винаги са разнородни, за съжаление броят на притеснените уебмастъри, които наблюдават значителна промяна в SERP-а на Google нараства.

penguin-update-5.jpgВ последно време специалистите на Google подават все по-оскъдна информация относно реалната цел на всички техни актуализации, така че едва ли можем да очакваме официално изявление по повод влиянието на „Penguin 2.1”.

penguin-update-5Ето и кратка хронология на всички предишни актуализации свързани с „Пингвин”:

          Penguin 1 на 24 април 2012 г. царуването на „Пингвин” започна и засегна около 3.1% от всички търсения, направени чрез Google.

          Penguin 2 на 26 май 2012 се появи втора актуализация, която бе далеч по-малка, засягайки само 0,1% от всички запитвания.

          Penguin 3 на 5 октомври 2012 излезе още една актуализация, която засегна само 0,3% от търсенията.

          Penguin 4познат от Google като Penguin 2.0, излезе на 22 май 2013 година. Това е една много важна актуализация, която засегна 2,3% от търсенията.

          Penguin 5 – или Penguin 2.1, официално потвърден на 4 октомври, 2013 г. Очаква се да засегне 1% от извършените търсения.

А Вие засегнати ли сте от новият „Penguin 2.1”? Ще се радваме да споделите личните си впечатления относно всички забелязани промени при позиционирането в Google!