Go to Top

Искам успешен блог!

Изграждането на успешен блог е изкуство, а защо не и цяла наука. За съжаление това е една нелека задача, като се има предвид и огромното текучество на лични страници, разпространили се напоследък из интернет. Как да сте до толкова креативни, че да накарате хората да се връщат отново и отново във вашия блог? Искате да увеличите броя на посетителите и да изградите лоялни последователи, но всеки път удряте на камък?

Ето няколко съвета от нас:

1.       От къде да започнете?

Изборът на платформа за вашия блог е първото ви предизвикателство. Съществуват много безплатни опции, включително WordPress, Tumblr, TypePad и Blogger. Всички те предлагат свободни теми и дизайн, така че можете да персонализирате своя собствен блог напълно по ваш вкус. А ако не сте сигурни как да ги използвате? Има много видео уроци онлайн, които ще ви помогнат – например WordPress има свой собствен списък с уроци, който е прекрасен като за начало.

2.       Помислете за изграждането

От SEO гледна точка си струва да обедините блога си с  вече съществуващи ваши уеб сайтове, за да изградите повече съдържание и да накарате търсачките да ви заобичат. Все пак ако не сте в състояние да направи това, започнете с безплатен блог и включете всички полезни за вас връзки, свързани с вашата дейност или публична изява. Оформете блога си така, че да изглежда максимално чист и подреден, без много ненужни функции. Ако сайтът ви е приятен за окото, посетителите ще се върнат отново в него.

3.       Изберете подходяща ниша

Насочете своя блог към интересна и специфична тема, такава, която засяга голяма част от хората и би била уникална и интересна за четене. Така ще спечелите както посетителите, така и търсещите машини. Не пишете прекалено общо, а се придържайте към една конкретна идея. Намерете своя собствена ниша и работете по нея, просто не се увличайте със странична информация!

4.       Пишете за това, което обичате

Задължително пишете за нещо, което обичате, в противен случай вашият продукт ще е лишен от страст. Ако липсва емоция, съдържанието ви ще пострада. Така че, изберете тема, която ви интересува и с която сте добре запознати.uspeshen-blog2

5.       Помислете за маркетинга

Няма да стигнете далеч, ако просто стартирате блог и се надявате трафикът да дойде от самосебе си. Трябва ви силна и разнообразна маркетингова стратегия. Можете да започнете чат с други блогъри или да оставяте смислени коментари под постовете им. Така ще набавите линкове към вашия собствен блог.

Важно е също така да избирате теми, които са актуални и подлежат на голямо търсене, така ще се класирате и по-успешно в търсачките. Пишете на онлайн магазини и на сайтове с добър PageRank  и им предложете да си съдействате. Каквото и да изберете, то трябва да е в големи количества!

Не пренебрегвайте социалните мрежи – бъдете изключително активни в Google +, Facebook и Twitter. Известявайте вашите онлайн приятели и последователи за вашите нови постове. Насърчавайте читателите да ви следват в социалните мрежи. Атрактивното ви представяне в интернет несъмнено ще повиши трафика към вашия блог.

6.       Насърчавайте активността на вашите читатели

Накарайте хората да говорят за вашия блог! Насърчавайте ги да коментират, помолете ги за обратна връзка, изградете своя общност. Хората обичат да контактуват, затова се уверете че сте достатъчно приветливи и приятелски настроени. По този повод, трябва да осигурите лесен и достъпен начин за коментари от вашите читатели.

В никакъв случай не се смущавайте от негативните коментари в блога ви. Бъдете щастливи от всякакъв вид отзиви и им отговорете положително! А ако се случи точно обратното – прекалено много посетители и приятно настроени читатели, то не изпадайте в сценична треска. Точно обратното – продължавайте в същия дух, защото има причина толкова много хора да обичат да ви четат!

7.       Наблегнете на изображенията

Хората обичат изображенията и картинките. Някои от най-известните и креативни блогове имат изображения в изобилие. От части е така, защото читателите имат навика да сканират съдържанието преди да се зачетат, а картинките разбиват купищата параграфи. Помогнете на посетителите на блога ви да се забавляват.

8.       Създавайте лесно четими текстове

Както споменахме в горната точка, посетителите сканират преди да четат. Затова оформяйте статиите си така, че да са лесно четими и лесни за ориентиране. Вмъквайте списъци, разбивайте текста на параграфи и подзаглавия. От SEO гледна точка трябва да имате минимум 300 думи в една статия.

От изключително голямо значение са и вашите заглавия, измисляйте провокативни и пробивни призиви! Закачливото начало най-лесно ще привлече вниманието и любопитството на хората.

9.       Бъдете постоянни

Блогът е почти като онлайн списание, затова поддръжката му изисква редовно наблюдение и дискутиране на актуални теми. Опитайте се да публикувате поне по две статии на седмица. В идеалния случай трябва да пишете всеки ден по нещо ново, това ще е от полза и за оптимизацията на блога ви. Ако ви очаква почивка или точно обратното – предстои ви да сте много заети, използвайте инструментите на сайта ви така че да публикуват статии автоматично през определен период от време.uspeshen-blog3

10.       Следете анализите

Следете поведението на вашите читатели – колко време се задържат в блога ви, как ви намират. Така можете да пренастроите сайта си спрямо потребителските нужди и търсене. Ако инвестирате в някакъв вид реклама, анализите ще ви помогнат да следите своя ROI (return of investment), така че се възползвайте максимално от тях.

 

11.       Сприятелете се с вашите читатели

Доближете се до читателите си като разкриете повече за вас, споделете вашите хобита и мнения. По-приятно е да следваш истински хора, а не марки и брандове. Ако е възможно включете снимка към текста за себе си. Добавете личен стил и настроение към блога си.

12.       Проверете правописа си

И накрая, преди да натиснете бутона „Публикувай”, от решаващо значение е да проверите правописа си. Текст с грешки е способен да разруши доверието на вашите читатели, както и да навреди на вашето SEO. Винаги се уверявайте в качеството на публикациите си.

А сега е време да започнете своя успешен блог!

One Response to "Искам успешен блог!"

  • Adnan Rasim
    01.10.2013 - 19:20 Reply

    Много полезна статия, както и хубави съвети. Благодаря ви, че споделихте! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *