Go to Top

Какво означава (not provided)?

Наскоро доста се заговори за това как Google измества всички данни за ключови думи към „(not provided)“. Всичко започна още преди две години, когато компанията обяви своята значителна промяна, касаеща собствениците на сайтове. С въвеждане на обновлението, влизайки в профила си в Google Analytics, специалистите не винаги успяват да виждат ключовите думи от основното търсене, довели трафика към сайта им. Вместо това, всички тези посещения просто се групират под ключовата дума (not provided).

Защо Google направи тази актуализация?

В официалното си изявление, фирмата-гигант посочи, че промяната е направена с цел защита на правата и личните данни. Google предполага, че тези, които използват защитена връзка, не биха искали да дават отчет за своите търсения към целевия сайт.

Какво става с PPC?

Милиони фирми плащат за реклама на сайтовете си в страниците на Google, показващи резултати базирани изцяло на ключовите думи, които потребителят въвежда. Например, ако Вие търсите „изработка на сайт“, а ние предлагаме такава услуга, то със сигурност ще искаме да покажем реклама на своя сайт точно пред Вас. Ние плащаме само ако кликнете върху рекламата ни, така че единственият реален начин да се докаже, че рекламата е била успешна е тя да се свърже с ключовата дума „изработка на сайт“ при евентуално закупуване на лаптоп от моя сайт. Но няма ли данните за тази ключова дума да изчезнат ако потребителят използва защитено търсене? Ами всъщност – не. Изглежда Google е склонен да пренебрегва поверителността, когато става въпрос за платени реклами, тъй като сайтове с Google Adwords продължат да получават пълен достъп до данните за ключовите думи, както винаги до сега. Дали това е лицемерие? Както самият уебмастър Дани Съливан твърди в своя статия, Google има своя цена за поверителност.

Кога търсенето е защитено?

https-not-provided-nettrioЗащитените страници за търсене в Google са тези, при които URL-то започва с httpS:// а не с http://. Това означава, че информацията, която се изпраща между Вашия компютър и интернет страницата е криптирана.

Може да попаднете на защитена Google страница по редица причини:

1. Влезли сте в своя Google account – това може да бъде профила ви в Gmail, YouTube, Google Reader, Google Drive, Analytics, Adwords или Google+.
2. Току-що сте излезли от профила си в Google, така също оставате на защитени страници.
3. Използвате версия Firefox 14 и нагоре, която изкарва само защитени Google търсения.
4. Вие просто сте избрали да използвате защитено търсене поради лични причини.

Има няколко други теории за това защо Google въведе (not provided). Голяма част от софтуера за  пренасочване/ремаркетинг разчита на данните от ключови думи, които получава от Google, което го прави потенциална бизнес заплаха за собствените продукти на Google. Други предполагат, че Google спира отчета на думите за търсене, за да го продава на тези, готови да платят 150 000 долара на година за Analytics Premium (PDF), въпреки че това твърдение бива бързо отхвърлено.

Какво да правим?

Една от причините, поради които може да използвате данните за ключовите думи е самото търсене. Гледайки статистиката, Вие създавате съдържание около рейтинговите думи и оптимизирате страници в съответствие с конкретните условия за повишаване на цялостния трафик за търсене.
Дори и да се натъквате на (not provided) при всички данни, все пак можете да откриете нови възможности за ключови думи с помощта на  различни инструменти за търсене или да похарчите пари за AdWords.
Ако искате да използвате безплатен инструмент, можете да пробвате Keyword Planner на Google. Всичко, което трябва да направите е да въведете ключова дума и инструментът ще изкара други подобни думи, на които е добре да обърнете внимание.
Прекрасна част от опциите на Keyword Planner е, че инструментът ще Ви покаже разхода по дадена ключова дума. Обикновено, колкото по-висока е цената на клик, толкова по-високо рейтингова е самата ключова дума.
Ако искате да видите как върви вашата марка, то можете да използвате Google Trends. Трябва да имате предвид обаче, че ако Вашият бизнес е нов, ще трябва да мине известно време преди Google Trends да популяризира някои от данните, но въпреки това, трябва да можете да видите Вашата марка на диаграмата.

И накрая…

Най-важното е да не се притеснявате за последствията от всеки ъпдейт в алгоритъма на Google. Така или иначе нямате контрол върху обновленията, които компанията въвежда. От значение би било да създавате добри продукти и качествени услуги, като едновременно с това непрекъсното обновявате информацията в сайта си. Позитивите от промените на Google са, че все повече SEO специалисти ще трябва да разширяват своите професионални умения.

По наши наблюдения, тенденцията сочи, че в графа (not provided) много скоро ще влиза 100 % от трафика от Google.

А какво е Вашето мнение по темата (not provided)? Защо според Вас Google не иска да предоставя данни от основни търсения?

Споделете тезата си и помогнете на тази статия да достигне до повече хора! 🙂