Go to Top

Колибри носи еволюцията на търсенето в интернет

Алгоритъмът Колибри може да създаде много по-равностойни условия при търсенето с помощта на дълги ключови думи, както и да превърне Google в достоен конкурент на Apple Siri при използването на гласови команди, твърдят аналитиците.

Какво е Колибри?

Миналата седмица Google обяви стартирането на чисто нов алгоритъм за своята търсачка, наречен Колибри (от англ. Hummingbird). Въпреки че Google често пуска ъпдейти и подобрения (като например „Кофеин“ от 2010 година, „Панда“ – 2011 и „Пингвин“ от 2012), последният път, в който световноизвестната компания въведе чисто нов алгоритъм е бил през 2001-ва. Това е причината Колибри да се счита за огромна промяна.

С какво ще помогне новият алгоритъм?

Въпреки че специалистите на Google спестяват подробности, те обявиха, че Hummingbird е фокусиран върху подреждане на информацията въз основа на едно по-интелигентно разбиране на заявки за търсене. С разширяване на обема данни в интернет, на нас ни се налага да въвеждаме все повече и повече думи в търсачката, за да постигнем най-голяма точност на резултатите. Често трябва да проведем и по няколко търсения, за да намерим информацията, от която се нуждаем, което е разочароващо и отнема време.

Това е така, защото резултатите от търсенето, които в момента получаваме отразяват съчетания и комбинации от ключови думи, които се съдържат в търсената фраза, а не истинското значение на самото изречение. Резултатите, получени чрез Колибри ще носят пълното семантично значение на по-дълги фрази за търсене и на теория следва да бъдат по-точни.

Например, Колибри ще се отнася с много повече внимание към въпросителни думи като „как“ „защо“, „къде“ и „кога“, които се срещат в търсените фрази. Следователно Hummingbird премества акцента на търсене от „резултати“ към „отговори“.

hummingbird-algorithmЗащо се налагат такива промени?

Google призна, че броят на мобилните и гласови търсения се увеличава. Подобни гласови търсения са на роден език и затова може да не съдържат ключовите думи, които бихме могли да напишем на клавиатурата на компютъра. Тези търсения „в движение“ по всяка вероятност получават лоши резултати със сегашната система, базирана на ключови думи.

Семантичните възможности за търсене на Hummingbird имат за цел да отговорят на точно  тази необходимост. Трябва да се отбележи обаче, че най-използваното средство за подвижно гласово търсене е Siri на Apple iPhone, което използва Yelp и WolframAlpha, а не Google. WolframAlpha притежава възможности за семантично търсене още от 2012 година, така че появата на Колибри несъмнено може да се тълкува като конкурентен ход от страна на Google.

Бъдещето е в „разговорното търсене”, затова Google цели да улесни потребителите, като им предостави надеждни резултати след проста гласова команда. Планува се и използването на уловени гласови фрази като начин за боравене с Google Glass очила.

Какво да очакваме?

От септември месец насам, Google усилено се стреми да задвижи процеса за преминаване към семантично търсене. Фирмата ще шифрова всички бъдещи резултати от търсенето, което означава, че ще срещаме все повече „not provided“ резултати в Google Analytics.

Това означава, че собствениците на сайтове ще имат все по-малка представа от къде точно идва трафикът към тяхната страница. Но както и да погледнем на ситуацията, е факт, че Google въведе новия си алгоритъм съвсем тихо, като реално ние вече използваме Колибри в продължение на 6-8 седмици. Тези действия подсказват, че търговските или конкурентни мотиви стоят на преден план, а не по-добрите резултати на позициониране, които Google промотира. Все още няма забележимо подобрение, а по скоро негативни отзиви от уебмастърите, които са загрижени за потенциалната загуба на статистиката на техните ключови думи.

hummingbird_algorithm_3Все пак трябва да отбележим, че положителен ефект от Колибри можем да забележим при по-равномерното и правдоподобно позициониране на резултатите с дълги ключови думи. В момента ключовите думи за търсене са доминирани от големи компании и марки, които могат да си позволят да спечелят войната за класиране създадена от Google. Резултатите от семантичното търсене са по-малко предсказуеми и би следвало да дадат възможност на малките уебсайтове да се класират по-добре.

Възникват ли противоречия?

Алгоритъмът Колибри е програмиран да засегне около 90 на 100 от всички резултати при търсенето в Google. Вероятно фирмата-гигант се стреми да запази повече данни за свои собствени цели, като по този начин си осигурява конкурентно предимство. Това евентуално ще позволи на Google да прикани потребителите да използват неговата реклама и промоции повече, отколкото всеки друг рекламодател или издател. Някои рекламодатели вече изразяват безпокойство относно господството на Google в онлайн пространството. Основателни ли са притесненията, предстои да видим…