Go to Top

Мат Кътс за ефективните връзки и успешното позициониране

Изграждане на връзки

Преди седмица Ерик Енгър разпространи своето интервю със световноизвестния софтуерен инженер Мат Кътс. Основна тема на разговора този път бе качественото изграждане на връзки (link building), като голяма част от приетите до сега схващания бяха опровергани.

В центъра на дискусията бе правилния подход

Противно на очакванията Мат Кътс заяви, че изграждането на връзки не винаги вреди. Основният призив е – създавайте качествени и завладяващи материали! Така много по-лесно ще провокирате интереса на аудиторията и ще накарате хората активно да се включват по засегнатата от вас тема. Проблемът идва от това,че правилният подход се завърта наобратно. Първото, към което хората се стремят е набавяне на линкове, влагайки надежда за добри SEO резултати. Погрешно схващане, твърди Мат Кътс. Необходимо е собствениците на сайтове и SEO специалистите да променят своите нагласи относно успешния маркетингов подход в Интернет.

SEO е нещо повече от традиционен маркетинг

Преди време SEO се считаше за метод прилаган единствено в тъмните ъгли на Интернет, където можеш да направиш всичко, което пожелаеш и така магически да получиш незабавен трафик. По-важното е, че хората смятаха своите действия за безнаказани и не предвиждаха опасност или евентуална  вреда върху бранда им. Некачественото съдържание например беше често срещано. Какво значение има, когато така или иначе никой не го чете? Е за щастие, SEOсе развива бързо и сега се счита за нещо повече от традиционна маркетингова дисциплина, казва Мат Кътс.

Това, което знаем за момента е, че след като Google наложи политиката си за добри и лоши връзки, авторите на съдържание ще бъдат тласкани все повече към link building като неразделна част от рекламиране на бранда им. Тайната на устойчивия пейдж ранг е създаването на фантастичен сайт, който хората харесват, за който ще се говори, който ще се препоръчва. В никакъв случай обаче вманиаченото търсене на линкове няма да помогне за това.

Трябва да мислим като маркетингови специалисти

И така, как SEO специалистите да се откъснат от остарелите тактики и да се насочат към модерен маркетингов подход? Ами просто забравете всичко, което  до сега сте смятали за добър маркетингов подход!

Начинът, по който търсещите машини взаимодействат се променя. Опитайте да оцените собствените си връзки като отговорите на следните въпроси:

  • Бихте ли използвали тази връзка, ако Google и Bing не съществуваха?
  • Бихте ли показали гордо връзките си на потенциален клиент?
  • Бихте ли показали този линк на децата си?
  •  Дали имате истинско одобрение от страна на лицето, което дава този линк?
  • Трябва ли да доказвате, че това е една добра връзка?

Хората просто трябва да знаят, че добрата връзка е качествена маркетингова тактика. Задачата да забравите предишните си практики, може да е  окаже сериозно предизвикателство. Въпреки това Мат Кътс твърди, че умните хора с желание ще се адаптират лесно.

Важно е да се уточни, че голямата промяна, за която Мат Кътс говори се състои единствено при изграждането на връзки и при онлайн промотирането.Техническата част на SEO все още има значение. Уверете се, че сайтът ви функционира безупречно.

matt-cutts

Мат Кътс – софтуереният инженер на Google

Съсредоточете се върху качествената стратегия

Основата на промяната се състои в това да мислим за качеството. Мат Кътс набляга на това, че повишаването на качеството на един текст е от съществено значение, особено, когато става въпрос за гост блогинг. Доброто съдържание е ключов компонент при изграждането на връзки.

Бъдете експерти, когато пишете текстове, или въобще не се захващайте. Бъдете сигурни, че съдържанието ви ще се откроява. Никой няма нужда да чете празни приказки, трябва да сте готови да отговорите на въпросите свързани с това, което предлагате. Създавайте полезни и иновативни текстове. Ако пък залагате на нещо старо, представете го по нов и интересен начин.

И накрая…

Помислете за идеята да създадете добър маркетингов план за съдържание, това ви предоставя множество канали за комуникация. Бъдете активни в социалните мрежи, гост блоговете, използвайте други авторитетни сайтове, вземайте и давайте интервюта. Изградете своята репутация чрез качествен текст!

Можете да прочетете цялото интервю с Мат Кътс тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *