Go to Top

Нова учебна година – нов правопис!

През тази учебна година малките възпитаници ще изучават български език по нови правила, след като промените станаха актуални от вчера, 1-ви септември. Копирайтъри, блогъри и писатели от бранша, не пропускайте да влезете в час с текущите поправки в правописа, така деликатно ще избегнете подигравки по повод степента ви на образованост 😉

Естеството на промените при правописа на езика ни е различно, на места ще усетим облекчение след новите въведения, но за съжаление други правила стават все по-сложни и объркващи. Новите правила се съгласуват от екипа на Института по български език на БАН. Езиковедите твърдят, че промените ще допринесат за развитието и актуализацията на родната ни реч. Основното „почистване” на Речника на българския език започва след 1989 година, с цел да се премахнат вече неактуалните конспекти от управлението на Тодор Живков.

Ето какво трябва да имаме предвид следващия път, когато застанем пред белия лист:

Учтивото обръщение „Вие”

След вчерашните поправки в правописа на българския език, ще пишем учтивото обръщение САМО с главно „В”, независимо дали ще се употребява в единствено или множествено число. Каква радост за по-голямата част от населението, която така или иначе бъркаше “сложното” правило и слагаше главна буква с повод и без повод!

Институции

Сухо и скучно правило, но особено важно ако искаме за изглеждаме начетени. Ако сте решили да изписвате имена на институции, задължително трябва да го направите с главна буква на първата дума, например Българска академия на науките. До тук добре! В случай, обаче, че сте решили да пишете за „Академията” в някое от следващите изречения, то тя трябва да бъде също с главна буква.

Абревиатури

Тук езиковедите са категорични! Всякакви абревиатури от сорта на имена на институции като МВР или БНБ са само с главни букви. Ако искате да изпишете тяхното пълно наименование, както вече споменахме в горния абзац, главна буква се поставя само на първата дума.

nov-pravopis-1Текстове на снимки, таблици, графики и диаграми

Какви пък изисквания може да има тук? Текстът на изброените компоненти трябва да бъде позициониран в горната или долна част, в центъра и вляво, но в никакъв случай вдясно. Просто наложена практика…

Запетайки

Тук поне сме максимално облекчени. Правилата си остават същите, с изключение на някои обяснителни текстове, които ще бъдат от полза единствено за специалистите.

Нищо страшно! Въпросът е да посрещнем с усмивка новите правила в родния ни език и да се стараем да пишем грамотно. Очаквайте новото издание на Речника на българския език догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *