Go to Top

7-те най-важни оn-page фактори в оптимизацията на сайт

Пано Кондоянис: 7-те най-важни оn-page фактори в оптимизацията на сайт

 

Пано Кондоянис:

Пиша на гръцки за προώθηση ιστοσελίδων и на български за SEO оптимизация на сайтове. Повече информация в Google plus профила ми: +PanoKondoyianniselpak

 

2014 година нещата в оптимизацията за търсачки са се променили доста в сравнение със предходните години. Гугъл се е активизирал в намерението си да си само пречиства алгоритъма от ниско качествените сайтове като се стреми да показва на челни позиции сайтове които предлагат на посетителите:

 • Качество
 • Помощ в търсене на решение на проблем
 • Количество информация
 • Полезност

Но, както и в живота, така и в търсачката Гугъл, нещата не са перфектни и опасности дебнат от всякъде. За да се класира добре даден сайт трябва да се стреми да притежава следните 4 фактора:

 1. Качествено съдържание (Качественото съдържание е разтегливо понятие, но когато го срещнеш от пръв поглед ще разбереш, че се намираш на правилното място. Ако дадено съдържание ти е полезно, научаваш нещо ново или намираш решение или подсказка за проблем, тогава продължи да четеш този блог.)
 2. Оптимизация за правилните ключови думи (От изключително значение е да преценим от самото начало индивидуалната тежест на всяка ключова дума, за която ще се борим и да дадем нашата борба за тези ключови думи, които носят трафик, таргетираност и по-лесно класиране. Това не важи в случай, че имаме неограничен бюджет).
 3. Ангажираност и свежест на съдържанието. (Ангажираност се постига когато посетителя чете тази статия, защото е намерил нещо което му харесва, а ако дизайна го задържа значи дизайнера си е свършил работата. Свежест на съдържанието означава освен ново съдържание и регулярно публикуване. Така читателите свикват да се връщат в блога за да се информират за новите неща.)
 4. По-малко реклами (Това е нож с 2 остриета, тъй като Гугъл адсенс от една страна промотира използването на повече и по-големи реклами, а от друга страна те наказва когато не ги позиционираш правилно.)

70% от SEO-то на Вашия сайт е правилната вътрешна оптимизация

  • Уникални заглавия и h1, h2
  • Описание, различно на всяка страница
  • Structured Data Markup и Гугъл авторство
  • Избягване на дублираното съдържание
  • Скорост на зареждането на сайта
  • Четими URL-и: http://ime-sait.com/zashto-tryabva-da-polzvame-seo
  • Мобилно SEO

Ако нямате правилна on-site оптимизация и разчитате само на линкове, те трябва да са много качествени за да наклонят везните в Ваша полза. А линк билдинга е постоянен скъпоструващ процес. Използването на автоматизирани тулове в дългосрочен план ще навреди на Вашия сайт. Изграждането на линковете трябва да е постоянно, ръчно и винаги да се търси релевантност и качество. Ако в мястото от където искате да вземете линк има пред Вас още 1000 линка (предимно от боклучави сайтове) не добавяйте и Вашия линк там.

Интернета е създаден за хората

Google знаят, че интернет е място за хора, а не за търсачките. Ако хората посещават сайта Ви, това е сигнал, че те намират в него нещо полезно и интересно, за да се връщат отново и отново. А щом хората харесват сайта Ви и търсачките ще го позиционират на по-добри места в резултатите си.

Примера на Яндекс

Яндекс е избрал правилния път като позиционира в SERP-а си посещаемите сайтове, не зачитайки на първо място линковете, надявам се, че и Гугъл рано или късно ще поемат по-този път.