Go to Top

Знаете ли как да създавате качествени текстове?

Как да пишем качествен текс?

Вероятно сте чували, че качествено написаният текст е определящ за добрия рейтинг на Вашия уебсайт. Но върху какво точно да се фокусираме, какви теми да засегнем? Дали да започнем със статистика, да разкажем история, да вкараме лично мнение, или пък да заложим на сухите факти и данни?

Смесването на съдържание не е добра идея!

Не добавяйте прекалено много прилагателни към изреченията!  „Нашето предложение е най-разходно-ефективно, лесно за използване, колоритно, с най-висок интензитет, процесно-ориентирано на пазара“ – не Ви ли звучи нелепо? Също така, въздържайте се да публикувате „стойностно предложение“, което няма общо с основния текст. Ако пишете за хладилници и решите да вмъкнете призива  „Хей геймъри, изтеглете въртящо изображение за вашия герой тук!!!“, вероятно няма да пожънете голям успех. Помислете кои са основните Ви ключови думи, не ги смесвайте, по – скоро ги използвайте като ориентир при съставянето на Вашия текст.

Моделът на Шварц

Ауджин Шварц е копирайтър, който демонстрира забележителни успехи при съставянето на качествени текстове. Той предлага модел, който може да Ви насочи към оформянето на правилно послание.

Модел на ШварцШварц е създал скала с пет нива на информираност на потребителите. На единия край, имаме хора, които въобще не са наясно с Вашата компания или с продукта, за който пишете. На другия край имаме хора, които са добре информирани, и в повечето случаи са вече Ваши клиенти. Всеки текст трябва да има различна стратегия, в зависимост от посочените нива. Затова е важно, преди да започнете да оформяте съдържание, да определите много точно състава на Вашата публика.

Когато пишете за хора, които вече Ви познават, бъдете директни!

На челна позиция в скалата стоят най-информираните потребители. Тази аудитория вече познава Вашата компания и продукти, затова бъдете директни! Към тези хора можете да се обърнете смело „Вече ни познаваш и ни харесваш! Ето новия ни продукт, цената и начина, по който можеш да го закупиш!“

Apple е един чудесен пример за това как да насочваме рекламата си към най-информираните. Компанията е похарчила милиони долари за маркетинг, Apple не трябва да се представя и да Ви обяснява какво е IPAD. Когато клиентите Ви познават, единственото, което искат е най-новата версия на това, което предлагате и бутона „Купи“. Избягвайте сладки обещания, тук са нужни единствено продукт и цена!

На другия край на скалата стоят неинформираните хора. Рядко се насочват рекламни призиви директно към тези, които не са наясно с продукта. Подхождайте към тези потребители индиректно. Като за начало, разкажете им история и грабнете вниманието.

Не забравяйте, че едно и също послание няма да се хареса на тези две групи. Това, което ще привлече едни, може да стресне и да откаже други.

И още нещо…

Клиентите, които са информирани за продукта обикновено спадат към две категории – такива, които вземат решенията си сами, и такива, които разчитат на експертни мнения, за да изберат своя продукт. Графа „цени и отстъпки“ ще се хареса на по-активните купувачи, останалите ги очаквайте при „оценки и отзиви“.

И в двата случая, Вие трябва да накарате клиентите да вземат решение. Затова, давайте точната информация, за да задържите вниманието им. Човек, който търси услуги за уеб хостинг, не се нуждае от общите предимства на уеб хостинга. Клиентът ще се интересува конкретно то Вашето предложение за уеб хостинг – цена, скорост, надеждност, дисково пространство.

Помнете! Преди да започнете да създавате рекламен текст, винаги мислете за Вашата аудитория. Така много по-лесно ще поставите целите на материала и ще отговорите на специфичните нужди на клиента.

 

One Response to "Знаете ли как да създавате качествени текстове?"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *